lauantai 23. huhtikuuta 2016

Tuotearvostelu, Hanna Karlzonin värityskirja Dagdrömmar

Hanna Karlzon on ruotsalainen taiteilija, jonka esikoisvärityskirja on nimeltään Dagdrömmar. Tämä arvostelu koskee sen suomeksi painettua kopiota, joka on nimeltään Mielenhallinta -unelmien värityskirja. Kustantaja tässä suomalaisessa kirjassa on readme.fi. Oma kirjani on kolmas painos.

Kirjan kansi

Kirjan suomenkielinen nimi herättää minussa aina ihmetystä. Miten paljon myyvämpi nimi "Päiväunelmia" olisikaan ollut! Kirjan nimi on niin luotaan työntävä, että se sai olla minulta rauhassa kirjakaupassa useamman viikon ajan. Vierailen siellä kuitenkin lähes viikottain katselemassa värityskirjoja ja ostamassa mieluisia. Mielenhallinta-kirjaa en kertaakaan edes avannut. Itselleni mielenhallinta tuo mieleen enemmänkin aivopesun tai jonkun meediohömpän, vaikka sillä lienee yritetty viitata mindfulnessin suuntaan. Siitä voidaan sitten keskustella erikseen, mikä pakko kaikki aikuisväritys on yrittää väkisin linkittää mielenrauhaan, zeniin ja mindfulnesiin nimeämisen muodossa. Eiköhän tässä vaiheessa kansakunta jo tiedä värittämisen rentouttavan vaikutuksen muutenkin. Itse ainakin mieluummin uppoutuisin päiväunelmiin värityskirjani kanssa kuin mielenhallintaan, mutta makuasioitahan nämä ovat.

Olin kuullut Dagdrömmar kirjasta ja nähnyt kuvia, ja mietin sen tilaamista Ruotsista, kun en ollut sitä täällä mielestäni nähnyt. Sattumoisin sitten taas viikottaisella retkelläni Suomalaiseen kirjakauppaan (siihen ainoaan tällä paikkakunnalla) huomasin, että kyseessä olikin Hanna Karlzonin kirja ja tajusin, että tuon nimihirvityksen takaa löytyi upea Dagdrömmar. Ostin kirjan saman tien hintaan 14.95€

Eräs lempikuvistani kirjassa. Tämä saa mielikuvituksen lentoon!

Kuvat kirjassa ovat upeita, jättäen tilaa värittäjän omalle mielikuvitukselle. Oikeastaan ne ruokkivat mielikuvitusta. Vaikka kuvissa on paljon yksityiskohtia, kuvat sopivat hyvin myös aloittavalle värittäjälle. Yksityiskohdat ovat tarpeeksi selkeitä, viivat piirroksissa juuri sopivan paksuja jotta ne eivät muodostu liian vaikeiksi vähemmän kokeneillekaan värittäjille.

Aiheita on mukavan monipuolisesti, vaikka melkein kaikki tavalla tai toisella liittyvätkin luontoon. On eläimiä, ihmisiä, merieläimiä, lintuja, kaloja,  rakennuksia ja kruunuja. Kirjassa on myös kolme kuvaa, jotka kirjan omistajan on itse tarkoitus täydentää valmiiksi. Yleensä en pidä tuommoisista kuvista, koska en ole mikään piirtäjä. Siksihän minä juuri ostan valmiita värityskirjoja, kun en osaa itse piirtää! Tässä kirjassa kuvia on kuitenkin vain kolme, ja samalla aukeamalla on kuva samasta aiheesta valmiiksi piirrettynä. Valmiiden yksityiskohtien kopioiminen omaan kuvaan on siis halutessaan kohtuullisen helppoa.


Esimerkki kuvasta, jonka Hanna haluaa sinun itse piirtävän loppuun. 


Pyrin periaatteen takia välttämään värittämättömien kuvien julkaisua blogissa ja jos niitä julkaisen, niissä on aina kynä keskellä kuvaa estämässä niiden kopioinnin ja tulostamisen. Hanna Karlzon on ansainnut jokaisen äyrin jonka kirjoillaan tienaa ilman piratismia. Lisään tähän vain muutaman itse ottamani kuvan, mutta koko kirjan kuvat pääsette näkemään alla olevasta videosta. Videon on tehnyt Chris Cheng.


Sitten itse kirjaan ja sen ominaisuuksiin.

Kirja on kovakantinen. Kansi on kaunis, jopa hieman ylellinen värityskirjaksi kultaisine painatuksineen. Valitettavasti itse kirjan sisus ei vastaa kannen laatua.

Ensimmäisenä kiinnitin huomiota siihen, kuinka ohuita sivut ovat. Ne ovat niin ohuita, että alla olevien sivujen kuvat kuultavat läpi. Kirjaa ei siis voi todellakaan suositella millekään muille kynille kuin puuväreille. Inktense ja muut vesivärikynät ovat pois suljettuja. Samoin tussit. Kokeilin alkulehdelle kirjoittaa vuosiluvun tummansinisellä stabilolla, ja kyllähän se vuosi läpi paperista.


Huonosta kuvasta voi silti erottaa, kuinka sivun läpi kuultaa edellisen sivun teksti sekä stabiloilla kirjoittamani vuosiluku.

Sivujen pinta on kuitenkin hyvin sileä ja puuvärit liukuvat paperin pinnalla vaivatta. Sivut tuntuvat silkkisiltä kättä vasten. Paperi on kermaan vivahtavaa valkoista. Ei niin valkoista kuin kopiopaperi mutta huomattavasti vaaleampaa kuin esim. Secret Gardenin paperi. Itse pidän paperin väriä erittäin hyvänä värityskirjaan. Hieman tuntuu käteeni, kuin osa sivuista olisi aavistuksen paksumpia kuin toiset, mutta se tuntuu sen verran oudolta, että luultavasti olen väärässä.

Kirjassa on 95 väritettävää sivua, jos lasketaan mukaan myös ensimmäinen sivu, jolla on kirjan nimi sekä pieni sieni sekä kirjan omistajan kertova sivu. Osa kirjan kuvista on aukeaman kokoisia, mutta laskin nyt nimen omaan kirjan väritettävät sivut, en väritettäviä kuvia. Väritettävää kirjassa siis riittää.

Aukeama omasta kirjastani. Oikeanpuoleinen kuva on vielä kesken. Valmistunee ennen juhannusta ;)


Kirjassa käytetty painomuste aiheuttaa yhden ongelman. Se ei ole niin pysyvää laatua kuin toivoisi. Kun väritän yhtä kuvaa, sivun toisella puolella olevasta kuvasta irtoaa mustetta sitä vasten olevalle sivulle. Tämä tapahtuu vielä seuraavallakin aukeamalla ja parhaassa tapauksessa vielä sitä seuraavalla. Tarttunut muste on onneksi helposti poistettavissa  tavallisella pyyhekumilla. Ongelmaa voi ehkäistä laittamalla seuraavan aukeaman väliin kolme arkkia tavallista kopiopaperia ja varmuuden vuoksi seuraavan aukeaman väliin vielä yhden. Vähemmälläkin estää ensimmäisen aukeaman tuhriutumisen, mutta oman kokemukseni mukaan kolme paperia suojelee kaikkia aukeamia kirjassa.


Suurin ongelma minulla kuitenkin kirjan kanssa on se, että väritettyäni vasta viidettä kuvaa kirjassa alkavat sivut jo irrota! Näin ei ole käynyt yhdessäkään aiemmassa kirjassani. Olen värittänyt tätä kirjaa aina pöydän päällä ja kirjan toisen sivun alla on ollut toinen kirja tukemassa kirjaa, ettei sen selkä taitu. Tämä on mielestäni aika suuri virhe tämän luokan värityskirjaan, ja aionkin olla yhteydessä kustantajaan.

Kirjan sivut alkavat jo alkumetreillä irtoilla.


Yhteenveto kirjasta


Lyhyenä yhteenvetona voisi sanoa, että taide ja kuvat kirjassa ovat kaunista, tekninen toteutus ontuu. Tältä kirjalta odottaisi parempaa teknistä laatua myös kansien sisältä. En silti kadu kirjan ostamista, koska Hannan kuvat ovat niin kauniita ja inspiroivia. En ole tutustunut muihin painoksiin kirjasta, joten arvio teknisestä laadusta koskee vain tätä painosta.

Halusin antaa kirjalle viisi tähteä, koska kuvat ovat niin upeita. Annan sille kuitenkin vain kolme juuri teknisistä ongelmista johtuen. Itse kuvitus on viiden tähden arvoista! Olisin mielelläni maksanut muutaman euron lisää kirjasta, jonka paperi ja sidonta olisi laadukkaampaa.

Plussat
+ Kauniita kuvia, jotka sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin värittäjille.
+ Kuvien aiheet vaihtelevat riittävästi pitäen sen mielenkiintoisena. 
+ Sileä paperin pinta, jolla kynät liukuvat vaivatta.
+ Hyvä paperin väri.
+ Kaunis ja tukeva kansi
+ Kirja on sopivan kokoinen sekä mukaan otettavaksi että kotona väritettäväksi. Ei siis liian suuri eikä liian pieni.

Miinukset
- Ohuet sivut, joiden läpi kuultaa seuraavan aukeaman kuvat.
- Ohuiden sivujen takia tätä kirjaa ei voi käytännössä värittää muilla kuin puuväreillä.
- Sivut alkoivat irtoilemaan jo noin neljättä kuvaa väritettäessä.
- Huono painomuste, joka sotkee seuraavia aukeamia värityksen aiheuttaman painamisen takia.

Olen ostanut itse kaikki tarvikkeeni, enkä saa minkäänlaista taloudellista tai muutakaan hyötyä linkeistä tai tuotearvosteluista.

PÄIVITYS 11.5.2016 Olen lähettänyt kirjan suomalaiselle kustantajalle sähköpostilla reklamaation kirjasta sekä linkin tähän kirjoitukseen. Kirjan suomenkielinen julkaisija on Readme.fi. Kirjasta on irronnut jo useita sivuja, ja facebookin väritysryhmässä olen kuullut samaa palautetta muiltakin. Kustantaja ei ole vastannut tähän päivään mennessä reklamaatiooni, jonka lähetin 23.4. 2016. 

Suosittelen lämpimästi jokaista kaihtamaan kyseisen kustantamon painamia suomenkielisiä versioista Hannan värityskirjoista, ja tilaamaan ne ruotsinkielisinä tai myöhemmin englanninkielisinä painoksina. Niiden paperin laatu on kuulemani mukaan selkeästi parempaa eikä sivujen irtoamista ole raportoitu. 

Olen myös kuullut, että ainakin yksi suomalainen versio kirjasta on hyvin erilainen paperin suhteen kuin omani. Siinä sivut ovat paksuja mutta pinta on karkeaa. Kyseisessä kirjassa ei ole painosnumeroa ja siksi luulen kyseessä olevan ensimmäisen painoksen. Ilmeisesti kyseisessä painoksessa ei ole myöskään ollut ongelmaa sivujen irtoamisen kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä minulle viesti. Kaikki viestit esimoderoidaan, eli viestisi julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen. Jos jätät viestiin yhteydenottopyynnön, en julkaise viestiäsi vaan otan sinuun yhteyttä sähköpostitse.