perjantai 6. toukokuuta 2016

Tuotearvostelu, penaalin pohjalta




Penaalin pohjalta löytyneitä sekalaisia kyniä

Tällä kertaa tein hieman epävirallisemman testin sekalaisilla kynillä, joita kotiin on kertynyt vuosien saatossa. Suurin osa kynistä on peruja lasteni lapsuus- ja kouluvuosilta. Värejä oli tallessa hyvin rajoitetusti, koska suurin osa kynistä on jo hukkunut tai käytetty loppuun. Kuvassa on merkittynä jokaisen kynämerkin kohdalla ensimmäisenä se, mitä värejä minulla oli käytössäni. Arvostelua ei siis voi ottaa kovin tosissaan, vaan se on tehty enemmänkin omaksi huviksi kuin yleiseksi hyödyksi. :-)


Lisäksi minulla ei ole mitään tietoa, milloin kynät on valmistettu. On siis mahdollista, että kyseinen kynämerkki on vaihtanut ainesosiaan joko hyvään tai huonoon suuntaan. Osaa ei välttämättä valmisteta enää. Ainakin osa kynämerkeistä on muuttunut myös ulkoisesti. Esimerkiksi Lyran Osiris kynät ovat nykyään kolmiovartisia. Omat penaalin pohjalta kerätyt kynäni ovat kaikki merkistä riippumatta kuusikulmaisia.





Centrum



Kovat paperia raapivat värit, joista on mahdotonta saada irtoamaan tarpeeksi pigmenttiä paperiin. Erityisesti harmaa kynä oli hyvin hankala, koko testin selkeästi surkein esitys, mutta kolmikosta oranssi suoriutui kohtuullisesti halpakynien keskisessä vertailussa.

Värien kerrostaminen ja sekoittaminen toisiinsa on käytännössä mahdotonta. Väri ei tartu edellisen värin päälle vain vain aiemmin valkeiksi jääneisiin kohtiin. Tätä kynäsarjaa on vaikea suositella kenellekään, edes lapsille.

Staedtler


Käytössäni oli vain kaksi väriä, oranssi ja ruskea. Väriä oli vaikea saada levittymään tasaisesti. Väriaines on kovaa eikä voimakkaampien sävyjen saaminen paperille ole kovinkaan helppoa. Kynät raapivat ikävästi paperin pintaa. Värien kerrostaminen onnistuu joten kuten ison työn kanssa, mutta niiden sekoittaminen keskenään on mahdotonta. Näitäkään en voi suositella kenellekään.

Sense


Kovahkot, paperia raapivat värit, mutta yllättäen näiden kerrostaminen onnistui kohtalaisen hyvin. Asiaa auttaa ehkä se, että väriä irtoaa aika niukasti yhteen kerrokseen, mutta jo väritetyn kohdan eli edellisen värikerroksenkin päälle tarttuu uutta väriä. Aivan kuin värit jopa hieman sekoittuisivat keskenään?

Väriä ei irtoa kovin runsaasti, mutta edellisten kahden merkin jälkeen nämä olivat positiivinen yllätys, etenkin kun odotukset eivät olleet korkealla.

Penol




Näistä kynistä irtoaa aiempia merkkejä enemmän pigmenttiä. Väritystuntuma on kohtalainen, mutta kerrostamisesta nämä kynät eivät selviä hyvin. Keskikastia tässä vertailussa. Ruskeana esiintyvä värikynä on sinapin värinen. En tiedä mitä muita värejä settiin on kuulunut, mutta jos tämä on ollut ainoa ruskea pakkauksessa, niin aika ikävä juttu.

Caran d'Ache Swisscolor



Pigmenttiä näissä kynissä on aiempia merkkejä enemmän ja se irtoaa paperille helpommin. Värien kerrostaminen onnistuu kohtalaisesti, mutta vaatii enemmän työtä kuin Sensen kynien kanssa. Näilläkään väreillä ei värien sekoittaminen keskenään onnistu. Väritystuntuma on miellyttävä, vaikka ei loistava.

Kohtuullisen hyvät kynät vaikka lapsille tai arkisempaan värittelyyn. Pigmentin määrä kohtuullisen hyvä, eli kuvista saa värikkäämpiä.

Lyra Osiris



Näissäkin kynissä valttina muihin penaalin pohjalta löytyneisiin verrattuna on pigmentin määrä sekä väritystuntuma, eli hieman pehmeämmin paperilla liukuva kynä. Värien kerrostaminen onnistui hieman paremmin kuin Swisscoloreiden kanssa.

Osirikset ovat nämäkin kohtalaisen hyvät kynät vaikka lapsille tai sitten aikuisille arkisempaan harrastuskäyttöön. Värit ovat kirkkaita ja kauniita, tosin kyniähän minulla on vain kaksi. Aiemmin oli myös oranssi Lyra Osiris, joka oli myös hyvin kirkas ja kaunis väri, mutta hukkasin sen.

Pirkka



Näitä kyniä minulla on vain yksi, joten en voinut kokeilla sen sekoittumista toisten värien kanssa. En voi kuvitella sen kuitenkaan onnistuvan kovin hyvin, koska tästä ainoasta tumman ruskeasta väristä on mahdotonta saada vaalean ruskeaa väriä tummempaa paperille. Jos ei käytä voimaa ja paina kynää kunnolla siitä ei irtoa käytännössä lainkaan väriä. Ehdottomasti ei ainakaan lapsille, jos nämä eivät sitten harrasta voimalajeja, koska he eivät saa muuten paperiin tarttumaan lainkaan väriä. Kertakaikkisen surkea kynä, josta sekin vähä väri tarttuu paperiin epätasaisesti. Tätä käytän myöhemmin vielä yhteen testiin, mutta sitten joutaa roskiin tilaa viemästä.


Caran d'Ache Swisscolor sekä Lyra Osiris 
Voittajina tässä testissä pidän aivan selkeästi Swisscoloreita ja Lyran Osiriksia. Molemmat ovat hyviä perusvärikyniä niin harrastelijoille kuin myös lapsille. Vaikka lapsille ei kannatakaan ostaa kalleimpia kyniä, olen sitä mieltä että myös lapset ansaitsevat semmoiset kynät, joista on iloa ja jotka oikeasti kannustaisivat lasta taideharrastuksen pariin turhauttamisen sijasta.

Swisscolorin ja Osiriksen voitto ei yllätä. Molemmat merkit ovat tunnettuja laadukkaista kynistä, myös budjettiluokassa. Kaikkia näitä kuvan kyniä käytän edelleen esimerkiksi yhdessä Marco Raffineiden kanssa. Jos löytäisin jostain kirpparilta näitä lisää niin varmasti ostaisin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä minulle viesti. Kaikki viestit esimoderoidaan, eli viestisi julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen. Jos jätät viestiin yhteydenottopyynnön, en julkaise viestiäsi vaan otan sinuun yhteyttä sähköpostitse.