tiistai 10. toukokuuta 2016

Kesätesti, värikynät osa 1

Testaan kesän aikana pääasiassa neljää eri kynämerkkiä sekä muutamaa värityskirjaa. Jokaisesta kynämerkistä ja kirjasta myös oma tarkempi arvionsa, mutta halusin verrata erilaisia tuotteita myös keskenään.

Testikesän aloittaa tämä pienimuotoinen testi, jossa väritin tulostetun kuvan. Muista testeistä poiketen tässä on mukana Prismacolor Premierien sijaan Bic Tropicolor 2 värikynät. Tropiciloreiden lisäksi kuvassa on käytettyjä kynämerkkejä ovat Maped Color'Peps, Marco Raffine sekä Faber-Castell Polychromos. Kaikki ovat puuvärejä, vaikka Tropicoloreiden hylsyosa kynästä ei olekaan puuta vaan jotain muuta materiaalia.

Kuva on ilmainen värityskuva joka on tulostettu sivulta Coloring with Dwyanna UPM Digi Laser tulostuspaperille, jonka paino on 110g/m2. Se on tällä hetkellä oma suosikkini itse tulostetuille värityskuville, jotka väritän puuväreillä. Paperi on sopivan paksuista, mutta ei vielä kartonkia, se on valkoista sekä sopivan sileää omaan makuuni.




Jokaisen kukan lisäksi sen vieressä olevat  lehdet, jotka jäävät kynällä merkitsemäni alueen sisään on väritetty siis kuvaan merkityillä kynillä. Värittäessäni olen pyrkinyt siihen, että yksikään osa kuvasta ei saisi selkeästi enemmän aikaa ja huomiota osakseen kuin toinenkaan. Siksi olen aloittanut kuvan värittämisen Tropicoloreista, joista värin saaminen paperiin on haastavinta ja jättänyt viimeiseksi väsyneelle kädelleni Polychromoksen kynät. Yhdessäkään osiossa en ole käyttänyt aikaa tai vaivaa toista enemmän värien kerrostamiseen tai sekoittamiseen. Värisävyt olen yrittänyt valita mahdollisimman liki toisiaan jokaisella merkillä, mutta täysin samojen sävyjen löytäminen on tietenkin mahdotonta.

Väritystuntuma
Väritystuntumalla kuvaan sitä, miltä kynä tuntuu käteen värittäessä sekä sitä miten se liukuu paperilla.

Tropicolorit tuntuvat käteen joustavilta ja jotenkin himpuloilta. Kynä on ohut, eikä siitä oikein tahdo saada semmoista tukevaa tuntumaa värittämiseen vaikka kuusikulmainen muoto tarjoaakin vähän tukea. Värilyijy tuntuu tahmealta ja vahamaiselta paperia vasten, eikä kynä liu'u vaivattomasti edes sileällä paperilla.

Color'Pepsit tuntuvat käteen peruspuuväreiltä, vaikka itse en erityisesti pidä kolmiomaisesta varresta. Minun on vaikea saada sitä asettumaan käteeni niin, etteikö joku kolmesta kulmasta painaisi jotakin sormea ikävästi. Tämä lienee kuitenkin yksilöllistä, ja kyllä näillä kolmikulmaisilla kynilläkin on omat faninsa.

Värittäessä Color'Pepseillä tuntee sen, että vaikka kynä liukuu paperilla kohtuullisen vaivattomasti, on kyse kuitenkin vahapohjaisesta väristä. Vastusta paperiin on enemmän kuin vaikka Raffineissa, mutta paljon vähemmän kuin Tropicoloreissa.

Raffinet tuntuvat käteen hieman heppoisilta ja ohuilta, samaan tapaan kuin Tropicolorit. Kuusikulmaisia ovat nämäkin kynät. Kynä liukuu paperilla edellisiä vaivattomammin, tuntuma on aavistuksen pehmeämpi kuin Color'Pepseillä.

Polychromokset ovat selvästi paksummat ja tukevammat käteen. Niiden pyöreä pinta on erittäin miellyttävä käteen, maali on silkkisen sileää. Kynä tuntuu painavammalta kuin toisten merkkien, mikä antaa ainakin minulle tunteen siitä, että voin paremmin hallita kynän liikkeitä.

Kynä liukuu paperilla vaivatta, tuntuma on jopa hieman puuterimainen. Vahamainen nahkeus on poissa näistä kynistä.

Värikylläisyys vs. paine

Kuvaa värittäessäni olen pyrkinyt käyttämään jokaisten kynien kanssa yhtä paljon voimaa, eli toisin sanoen kaikkien kanssa olen painanut paperia vähintään yhtä paljon kuin Polychromoskyniä käyttäessäni. Tropicolor vaati kuitenkin eniten voimaa, että sain niistä irtoamaan edes tämän verran väriä. Tropicoloreilla on aika mahdotonta käyttää semmoisia väritystekniikoita, joissa kynään ei kohdistu juuri lainkaan ihmisen käden aiheuttamaa painamista. Kuva kertoo tässä tapauksessa eniten siitä, miten hyvin kynistä on väriä paperiin irronnut.

Värien kerrostaminen ja sekoittaminen

Tropicoloreilla värittäessä värejä ei voi käytännössä kerrostaa (layering). Toisella kerroksella väri tarttuu vain niihin kohtiin paperia, jotka ovat jääneet valkeiksi edellistä värikerrosta väritettäessä.

Color'Pepseillä on mahdollista saada pari kerrosta aikaan, sen jälkeen värin tarttuminen alkaa olla hyvin työlästä.

Marco Raffineilla päästään ehkä neljään kerrokseen, kunnes väri ei enää tahdo tarttua.

Polychromoksilla kerroksia voi lisätä noin tuplasti Raffineihin verrattuna. Kaikkia näitä kyniä käyttäessä kerrostamiseen täytyy edellisten kerrosten tietenkin olla lisätty hellällä kädellä, eikä painaen niin, että paperi on kyllästetty (burnished) jo värillä.

Tropicoloreiden väri ei juurikaan sekoitu toiseen, kun niillä värittää vierekkäin tai päällekkäin. Väri pysyy juuri siellä, mihin sen olet laittanut. Vaikka kerrostamisessa Color'Peps häviää Raffineille, värien sekoittamisessa (blending) Color'Peps yllättäen voittaa Raffinet. Tämän voi huomata etenkin kukkien terälehden vaaleasta ulkoreunasta. Color'Peps väreillä siirtyminen oli saumattomampaa.

Tässäkin luokassa Polychromosit kuitenkin olivat omaa luokkaansa. Värit sekoittuvat helposti toisiinsa, mutta samalla kuitenkaan eivät liian paljoa.

Yleisarvio

Tropicolorit kuuluvat sarjaan kyniä, joita en voi suositella kenellekään. Color'Pepsit ovat hyvät peruskynät, ja niiden etuna on kohtuullisen huokea hinta ja helppo saatavuus Suomessa. Raffinet ovat hieman Color'Pepsejä paremmat, mutta aika samantyyliset kynät väritysjäljeltään. Raffineita tosin saa 72 värissä kun Color'Pepsejä vain 36 kynän setissä. Polychromokset painivat omassa sarjassaan niin ominaisuuksiensa mutta valitettavasti myös hintansa puolesta. Suosittelen niitä ihmisille, joille värittäminen tai piirtäminen on vähintäänkin erittäin rakas harrastus. Tavalliseen ja ajoittain iskevään väritysintoon kyllä riittävät edullisemmatkin kynät. Jos taas kärsit käsivaivoista, rakastat värittämistä todella paljon ja etenkin jos budjettisi sen sallii, 120 kynän pakkaus Polychromoseja on silloin korkean hintansa väärti.

Palaan kesän lopussa tähän kuvaan, koska nyt kuva jää kesäksi lasitetulle parvekkeelleni ottamaan aurinkoa. Tarkoitus on testata, miten hyvin värit kestävät aurinkoa. Siksi kuva on skannattu tulostimella valokuvan ottamisen sijaan. Näin saamme vertailukelpoiset kuvat sitten syksymmällä, kun skannaan kuvan uudestaan.

Seuraavaksi on luvassa vastaava pieni artikkeli kuvasta, joka on väritetty Polychromos ja Prismacolor Premier kynillä. Myös niiden valonsietoa testataan kesän mittaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä minulle viesti. Kaikki viestit esimoderoidaan, eli viestisi julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen. Jos jätät viestiin yhteydenottopyynnön, en julkaise viestiäsi vaan otan sinuun yhteyttä sähköpostitse.