tiistai 14. kesäkuuta 2016

Halppispuuvärien tuunausta

Moni on varmaan kuullut jo siitä, miten vauvaöljyllä tai vaseliinilla voi tehostaa värittäessä normaalien puuvärien värejä ja saada ne levittymään paremmin? Idea on siis semmoinen, että joko dipataan kynää rasvassa väritettäessä tai että rasvaa levitetään sivulle ohuesti esim. vanupuikolla ja väritetään päälle tai valmiiksi väritettyä kuvaa sivellään sillä rasvaisella vanupuikolla levittäen värejä. Minusta jokainen noista keinoista on hankala ja sottainen ja oman kokeiluni seuraukseni rasvaa kyllä vuosi sivun läpi toisellekin puolen sivua. Rasvatahran värityskirjassa ei ole niin kivoja, ainakaan jos ei samalla metodilla väritä sitä toista puolta. Esimerkiksi vesivärit kun ei sitten tartu siihen rasvaiseen pintaan kovin hyvin.

Mainitsin asiasta miehelleni, jolla olikin kikka kakkonen hihassaan. Hän ehdotti, että laittaisin kynät öljyyn likoamaan, antaisin kuivua ja kokeilisin sitten. 

Ei kun tuumasta toimeen. Sillä hetkellä meillä oli kotona vain ohutta Ceridal ihoöljyä, mutta saman tuloksen saa todennäköisesti vauvaöljyllä, luulen. Ceridal ihoöljy on kuitenkin aika hinnakasta tähän, vaikka toisaalta pullollisella käsittelisi varmaan satoja kyniä. Ceridal ihoöljy on kuitenkin normaalia vauvaöljyä ohuempaa koostumukseltaan, eli sikäli voi olla, että tulokset ovat erilaisia. Jos joku testaa normaalia vauvaöljyä, niin kertokaa ihmeessä kuinka se toimi!

Valitsin surkeimmin väriä luovuttavia puuvärejäni, jotka ovat tuttuja tästä testistä. Väritin niillä pienet näytteet paperille myöhempää vertailua varten.

Laitoin mukin pohjalle noin sentin kerroksen öljyä ja puuvärit pystyyn mukiin teräpuoli alaspäin. Annoin niiden seisoa öljyssä pari päivää, laitoin ne pieneen muovipussiin, pussi kiinni ja unohdin siihen pariksi viikoksi. 

Parin viikon jälkeen pyyhin kynien maalipinnalta rasvan jämät, ja aloin testaamaan kyniä uudelleen. 


Testasin kyniä heti ilman teroittamista sekä teroitin niitä niin, että puuosaa oli kulunut 1cm verran, ja testasin uudelleen, ja tulos oli yllättävän positiivinen. Olin varma, että ilman teroittamista kynien lyijy luovuttaisi väriä paremmin, mutta yllättäen myös ainakin tuon yhden sentin teroittaminen ei liiemmälti vaikuttanut tulokseen kahta kynää lukuun ottamatta. Kyseessä olivat tuosta aiemmasta penaalin pohjalta testistä ne huonoiten pärjänneet kynät, eli Pirkka ja Centrum puuvärit. Niidenkin suoritus oli silti parempi vielä sen teroittamisen jälkeenkin kuin ennen sitä. 

Jos siis itse käyttäisin näitä  kyniä värittämiseen, päätyisin tämän testin perusteella liottamaan niitä aika ajoin öljyssä. Sen verran hyvät tulokset sain testistä.

Lisäys
Kansainvälisessä väritysryhmässä jotkut sanoivat, että öljy tai oikeastaan mikä vain väri saa kynien lyijyn murenemaan. Tarkastin päivämäärän, jolloin alunperin laitoin kynät öljyyn ja siitä on nyt reilun viisi viikkoa. Kuvan testin suoritin siis jo kolmisen viikkoa sitten, mutta vasta nyt sain kirjoitettua siitä. Kokeilin äsken sekä teroittaa noita kyniä, että värittää aivan teräväksi teroitetulla kynällä. Kummassakaan en havainnut mitään ongelmaa. Kun painoin reippaasti värittäessä, kynästä irtoaa hieman värin hiukkasia paperille, mutta niin minulla käy myös kalliiden ja pehmeämpilyijyisten kynien kohdalla, kuten Polychromosien ja etenkin Prismojen kohdalla. Se ei kuitenkaan muistuta millään tavalla lyijyn murenemista.

En tiedä onko erona sitten se, että käytin tuota Ceridal ihoöljyä vai käsitys siitä, miten kynät yleensä käyttäytyvät. Jokainen suomalainen kuitenkin varmaan ymmärtää, että vastuu tämän metodin kokeilemisesta on ihan jokaisella itsellään ;)

Ja älkää rakkaat ihmiset laittako niitä parhaita ja kalleimpia kyniänne öljyyn tämän testin perusteella. Jokainen suomalainen nämä asiat ja oman vastuun testaamisesta varmaan ymmärtää, mutta melkein tekee mieli tuon kansainvälisen ryhmän kommentoinnin jälkeen kirjoittaa loppuun, että älä myöskään laita kissaasi mikroon, kaada kahvia päällesi koska se voi olla kuumaa, äläkä työnnä kynää liian syvälle nenääsi, öljyttynä tai ilman. :D

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen testi :) Itse en ole öljyjä käyttänyt blendauksessa, vähän hirvittää mitä se öljy paperille tekee tai lähinnä jääkö paperiin jotain rasvajälkiä.. Itse käytän värikynien kanssa tärpättiä.

    VastaaPoista

Jätä minulle viesti. Kaikki viestit esimoderoidaan, eli viestisi julkaistaan vasta hyväksynnän jälkeen. Jos jätät viestiin yhteydenottopyynnön, en julkaise viestiäsi vaan otan sinuun yhteyttä sähköpostitse.